Διαδίκτυο και ιδεολογία: Ενημέρωση ή παραπληροφόρηση;

Κατερίνα Παναγιώτου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ασημάκης Φλιάτουρας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο στόχος της εργασίας είναι να παρουσιάσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικά με συζητήσεις γλωσσ(ολογ)ικού ενδιαφέροντος με βάση τρεις άξονες που αφορούν τη διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας: (α) γλωσσική αλλαγή, (β) συνέχεια και ενότητα της ελληνικής, (γ) τα αρχαία ελληνικά ως νεκρή ή ζωντανή γλώσσα. H έρευνα βασίζεται σε δημόσια συζήτηση σε διαδικτυακό forum στο πλαίσιο προετοιμασίας μεταπτυχιακής διατριβής στο ΕΑΠ. Μετά την τυπολογική ταξινόμηση και τη στατιστική των θεμάτων συζήτησης, θα δοθεί έμφαση στο ζήτημα της αποτύπωσης της ανακύκλησης της γλωσσικής -κυρίως ιδεολογικής- μυθολογίας σε επίπεδο θέσεων/οπτικών και αξιολογικών στάσεων. Στη συνέχεια, θα επικεντρωθούμε σε τρεις μελέτες περίπτωσης, μία για κάθε θεματικό πεδίο: τριγενή και δικατάληκτα επίθετα, λ.χ. ο διεθνής/του διεθνούς/-ή, η διεθνής/η διεθνή, της διεθνούς/της διεθνής, η πλήρη/της πλήρης κλπ., προσαρμογή άμεσων δανείων, λ.χ. δρόνος/ντρό(ου)ν,- ο, -ι, ιότροπος αντί viral, τα ταξί/τα ταξιά κλπ., διατήρηση πτώσεων παλαιότερων σταδίων της ελληνικής σε στερεότυπες εκφράσεις και σύνταξη των λόγιων προθέσεων, λ.χ. δόξα τω θεώ, τοις μετρητοίς, εν πάση περιπτώσει/-η κλπ. Εν κατακλείδι, θα επιχειρήσουμε να εκκινήσουμε τη συζήτηση σχετικά με το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις οι ιστοσελίδες ειδικού γλωσσικού ενδιαφέροντος μπορούν να συμβάλουν στην αποδόμηση των -όπως διαπιστώνεται – βαθιά ριζωμένων γλωσσικών μύθων και να βοηθήσουν στην ενημέρωση του ευρέος κοινού.

Βιβλιογραφία

Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Α. 1994. Νεολογικός δανεισμός – Άμεσα δάνεια από τη γαλλική και την αγγλοαμερικανική – Μορφοφωνολογική ανάλυση. Θεσσαλονίκη.

Μοσχονάς, Σ. 2005. Ιδεολογία και Γλώσσα. Αθήνα: Πατάκης.

Φλιάτουρας, Α. 2018. Η μορφολογική αλλαγή στην ελληνική γλώσσα: μια σύγχρονη και συνοπτική παρουσίαση. Αθήνα: Πατάκης.

Χριστίδης, Α.-Φ. (επιμ.) (2014). Ιστορία της Ελληνικής γλώσσας: από τις αρχές έως την ύστερη αρχαιότητα. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας-Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών-Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: